KONAČNO REŠENA DILEMA DA LI JAGODE TREBA PRATI SODOM BIKARBONOM: Svi misle da SKIDA PESTICIDE, doktor progovorio
Jagode, Foto: Emilija Jovanović

pažnja

KONAČNO REŠENA DILEMA DA LI JAGODE TREBA PRATI SODOM BIKARBONOM: Svi misle da SKIDA PESTICIDE, doktor progovorio

Ali da li soda bikarbona zaista pomaže, pitali smo neke od kupaca na beogradskim pijacama

Objavljeno:

Pre konzumacije operite jagode sodom bikarbonom - tako manje-više svaki prodavac na pijacama savetuje kupce jagoda, a i ne samo oni. Vlada među mnogim domaćicama mišljenje da soda bikarbona skida hemikalije kojima su jagode prskane. Sigurno ste i vi koji upravo čitate ovaj tekst čuli za taj trik.

Ali da li soda bikarbona zaista pomaže, pitali smo neke od kupaca na beogradskim pijacama.

“Ja to redovno radim, operem jagode ne samo u vodi nego i dodam kašičicu sode bikarbone”, rekla je Dragana za Blic.

”Ne znam kako bi izgledalo da se jagode peru u soda bikarboni, ona nagriza", rekao nam je Milan, dok je prodavac na tezgi dodao da jda to pomaže ako je jagoda prskana istovremeno samouvereno odmahujući glavom na svoju tezgu na kojoj se crvene jagode.

Postavlje se pitanje da li je to zaista potrebno i kako utiče na naše omiljene namirnice. Mogli ste i na društvenim mrežama da vidite trik sa jagodama i sodom bikarbonom.

Ali da li zaista soda bikarbona pomaže, objašnjava dr Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradu.

Soda bikarbona
foto: Profimedia

- To se propagira, ali nije potrebno. Jagode je dovoljno oprati u vodi, kao i drugo voće. Soda bikarbona menja pH, verovatno će promeniti malo boju i ukus vića - objasnio je dr Blagojević.

Na pitanje da li se sodom bikarbonom uklanjaju i pesticidi iz voća, Blagojević odgovara odrično.

- Soda bikarbona samo utiče na promenu pH, niti utiče preterano na rastvorljivost, niti skida masnoće. To je priča koju je neko postavio i nije uopšte proveravao - objašnjava.

Kako kaže, većina voća i povrća se prska u nekim ciklusima malim koncetracijama pesticida -jabuke, jagode, luk, paradajz...

Dodaje da sve što izgleda lepo na oko, i intenzivne je boje, bilo da su jagode, spanać ili mladi luk, sadrži pesticide, a dodao je i koje voće se najviše prska.

- To su jabuke - kaže dr Blagojević, ali napominje da ako se dobro operu vodom, skinu se pesticidi. Dovoljno je 10-15 minuta mlako

02:24

MOJE JAGODE SU NAJSLAĐE! Nikola Miletić se već 20 godina bavi uzgojem ovog voća, a u posao su uključeni svi članovi porodice! (KURIR TV)

(Espreso/Blic žena/Branka Gajić /Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.